dimarts, 8 de desembre del 2009

Birth of the Blues - Les Paul

Una noticia dolenta, però inevitable, que a molts ens ha passat per alt aquest any ha sigut el mort a l’estiu de Les Paul.

Sense la NASA hauríem tingut el micro-ones, sense Karl Marx hauríem tingut el Mur de Berlin, sense els anglesos hauríem tingut el futbol …? Molta gent afirma que tampoc està gens clar com haurien evolucionat els últims 50 anys de la música pop-rock sense Les Paul.

A banda de ser un maestro tocant la guitarra, bàsicament va inventar la guitarra elèctrica tal com la coneixem avui en dia. És agosarat dir que la va inventar ja que moltes persones i empreses treballaven en aquest camp, però si que sembla cert que els avanços que va dissenyar ell són claus per arribar al so del rock ‘n’ roll que tots coneixem – bé, això diuen gent que sap més que jo, com Eric Clapton i Jimmy Page. Per exemple, col·laborant amb l’empresa Gibson, va sortir el model Gibson Les Paul a l’any 1951 que es pot veure a la imatge.

També és el "culpable" de ser el primer en usar la tècnica de les gravacions multi-pista, dissenyant la primera taula per gravar vuit pistes, a més a més que altres invents i avanços que van constituir l’espina dorsal dels estudis de gravació del finals de la dècada dels 1950, i principis dels 60.
Com els inventors de les pel·lícules, tampoc podem oblidar les anècdotes – a l’any 1940 és va electrocutar i diuen que li va costar 2 anys de recuperació! I quan es va trencar el braç al 1948 els metges li van dir que podrien arreglar el braç però perdent tota la mobilitat – pos, Les va demanar que li deixessin fixat a un angle de 90 graus per poder continuar tocant la guitarra!
Aquí teniu la seva vida al Wikipedia en català (en anglès hi ha més info),

Com a exemple de les habilitats de Les, el clip d'avui és del Birth of the Blues tocant juntament amb Chet Atkins. I aquí hi ha un petit documental de 10 minutets.

Les Paul va neixer al 9 de juny del 1915, i va morir aquest estiu, el 12 d’agost 2009.
Gràcies Les.

1 comentari:

  1. Un autèntic toc de classe i de classicisme, que no està gens malament si vols fer un parèntesi (breu) del blues elèctric de Chicago!!!

    ResponElimina