dissabte, 7 d’abril del 2012

Easter Parade #CapFestaSenseCelebrar

Aquesta setmana toca celebrar Pasqua i us ofereixo 4 idees reflexions rapides de que fem a Anglaterra – o, més ben dit, que feia jo, i no pas una explicació completa i objectiva.


M’encanta Easter per la barreja de temps que ofereix, primavera, hivern, sol, fresca, no saps mai que pot tocar. M’encanta per la xocolate i les pastes, i per tenir vacances en familia. La part religiosa – que ens diuen que és el motiu real de la festa (encara que sempre, i en totes les cultures, s’ha celebrat la primavera) – pos, no m’afecta gens. Des de que em van deixar d’obligar d'anar a Sunday School (una mena d’esplai religios “light”) als 7 anys, ja no he ficat mai cap corbata amb elastic ni m’he interessat per la religió. No estic dient que no hi ha un Deu o dos (bé, avui no ho dic!), però si que dic que si n’hi ha un, no voldria que anessem tots a una esglesia.


Lo Dijous Sant a Anglaterra es diu Maundy Thursday i en el passat era un dia que la familia real, i altres nobles, tiraven monedes pels “desgraciats” a la sortida de l’esglesia. Com que avui en dia encara som desgraciats, es continua fent – és tradició que la Reina entregi uns diners a un grup de persones aquest dia. Ja no són qualsevol desgraciat sino unes persones que s’han triat per haver fet algun servei per la societat. Els diners consisteixen de 5,50 lliures (ja sé que és simbolic, però ja que hi estem, podrien augmentar-ho!) i unes monedes de plata d’un penique, tantes com anys té la reina. Gastats en una botiga tenen el valor d’un penique, però com que són de plata, la gent no les gasta, però si no tens sentit de la tradició les pots re-vendre al EBay a col·leccionistes per uns 100 lliures.

Del Divendres Sant, Good Friday, lo que realment recordo és que sempre menjavem fish & chips (pataques i pescat fregit de un take-away). De gran em vaig assebentar que era també amb excusa religiosa (de no menjar carn) i aixo em va fer dubtar – una religió que t’anima a consumir junk food (menjar rapida, “basura”) no pot ser del tot dolenta. També recordo que en el passat els pubs anglesos havien de tancar a les 11.00 de la nit (ara no), pero aquest dia s’havien de tancar mig hora abans – per aixo, haviem de beure més rapid!


Pels xiquets la setmana d’Easter consisteix en fartar-te de xocolate, i fer jocs en ous. Es poden decorar, amb pintura o rotulador, bullits o “bufats”. També es pot fer egg-rolling – si trobes una baixada bona, preferentment de gespa suau, pots començar a rodar ous bullits (decorats) a veure qui arribi més a lluny. I egg-hunting, buscar ous (de xoco) pel jardi.


De menjar, la gent tendeix a menjar un bon dinar el Diumenge, Easter Sunday, probablement amb corder. I de postres, xocolate! Però també tenim una pasta tradicional que menjem aquesta setmana, un rival per a la “mona”. Es diuen Hot Cross Buns, son com uns panets dolços amb panses, que es menjen (si vols) torrats (Hot) amb mantequilla. I tenen una creu (Cross) damunt. Bonissimes! I dificils de fer. Aquest any ho hem intentat, i sembla que ens han sortit bé, com vereu a la foto ...


A continuació, fotos, i musica, com no, la Easter Parade, de Sarah Vaughan and Billy Eckstein.
.....
OK, just a few quick personal subjective explanations of what Easter means to me, and comparisons, from Catalonia, with my English easters. Easter for me means a wonderful time, the change of seasons, sun, snow, rain, warm, cold, you name it, you never know what you’re gonna get. And free time to enjoy with the family and go for relaxing walks, with loads of chocolate a-waiting when we get home again. Sorry to say, but the religious aspect of Easter just misses me – I ain’t saying there’s no Superior Being (not today anyway) but I am convinced if there is He/She wouldn’t want us to be following an organised religion. To cut a long story short, I try to be good to my neighbour but I don’t need no religion (just someone to tell me that an abusive use of "Hollywood" double negatives ain’t funny), and stick to a pagan version of this springtime festival!

Anyway, above I have explained about Maundy Thursday and the Queen’s generous giving of pennys to the serfs. And how on Good Friday we always used to eat fish & chips (hold on, a religion encouraging this can’t be all bad ...). And on Sunday, lamb, and Easter eggs, and egg-decorating, and egg-rolling, and egg-hunts. Yesterday we even tried to make Hot Cross Buns – a kind of sweet tea-cake with dried fruit, best eaten toasted with butter (and with a cross on them for obvious reasons). We had always believed them too complicated to make at home, but 20 years in Catalonia without them and a man’s gotta do what a man’s gotta do – i.e. encourage his wife to try making them. And I take the photos. They’ve turned out quite well.



Catalans eat a “mona”, a bread-type simple cake with boiled eggs wrapped in it, to symbolise the re-birth of Jesus, or the birth of all things come Spring.
Anyway, photos, and the Easter Parade.










various Easter cakes and activities, hot cross buns, and the weather.



5 comentaris:

  1. Wow. Interesting, I think I need to go to the kitchen and have some chocolate now ;-)
    Eva

    ResponElimina
  2. Wow. Interesting, I think I need to go to the kitchen and have some chocolate now ;-)
    Eva

    ResponElimina
  3. Chocolate is the key word in the whole concept of Easter :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quina bona pinta que fan. Encara que no siguem religiosos, crec que es important, conservar les tradicions.
      Salutacions.

      Elimina
  4. Si, natros també, intentem fer de tot menys apropar-nos a l'esglesia! Encara que el diumenge vam tenir una xerrada surreal intentant explicar l'inexplicable llegenda de Jesus i Pasqua, als xiquets. No sé qui va acabar més confos, ells o jo. En fi, hem quedat que llogarame alguna pel·li d'aquests bibliques de Charlton Heston, a vore si aixi s'assebenten millor!!

    ResponElimina