dilluns, 28 de setembre del 2009

Wuthering Heights - Kate Bush


Aquesta setmana el punt comú de les entrades al bloc serà la literatura. Hi ha moltes cançons basades en obres de ficció o personatges literaris; també n’hi ha unes quantes que només mencionen un llibre o una persona “de passada”; hi ha algunes que s’han inspirat clarament en una obra mentre n’hi ha que ens costa veure els arrels.

La d’avui no té secret. Tan amb el títol clar com amb la lletra, estem parlant del llibre Cims Borrascosos de Emily Brönte, escrit a l’any 1847. Wuthering Heights (Bush) va ser el primer single de Kate Bush a l’any 1978.
Si no heu llegit la novel·la, pos, no teniu perdó!! Però, perdonant-vos si és així, intentaré fer un resumen en una frase – el llibre tracta d’una historia de amor-odi amb totes les de la llei, passen moltes coses, moltes desgracies i molts maltractaments i revenges però al fons de tot està la relació impossible però necessari entre Heathcliff i Catherine.
La lletra de la cançó està escrita des del punt de vista de Catherine al final de la novel·la quan “regressa” del més allà per turmentar a Heathcliff.
S’ha intentat passar el llibre a pel·lícula diverses vegades però crec que és una historia impossible de mostrar en 2 hores, i per això no hi ha cap versió que m’ha acabat d’agradar del tot. Millor el llibre i, si potser, en anglès! I si no, pos, la cançó també està bé ...

4 comentaris:

  1. A pesar de la seva veu tan expressiva, desprès d'aquesta cançó mai més va arribar tan alt en les llistes musicals.

    ResponElimina
  2. Si, no saps perque però hi ha cantants/grups que comencen dalt de tot i mai més poden repetir aquell exit.
    No he tingut tota la seva musica, pero el LP de Hounds of Love no està mal, recordo que ho escoltava molt en aquella epoca - en cassette evidentemnt!

    ResponElimina
  3. Sens dubte una de les millors novel·les en llengua anglesa. L'he llegida en diversos idiomes i he vist la pel·lícula molts cops, i mai no cansa.

    ResponElimina
  4. ITV, una cadena anglesa de tele, acaben de fer una nova versio, bastant bona. Creec que es pot comrpar en DVD

    ResponElimina