dissabte, 11 de setembre del 2010

Independència

Ha arribat un altre 11 de setembre, amb més revindicacions que mai (si això és possible). Després de veure cada cop més clar que Catalunya ja no pot encaixar en el model d’Espanya, va arribar el desprestigi de l’insultant dictamen del Tribunal Constitucional, una decisió que en alguns aspectes ens deixa pitjor que abans! Com a reacció, un milió i mig de persones vam manifestar-se a Barcelona el dia 10 de juliol. I després, no res. Declaracions politiques i després la gran majoria de politics ens han oferit “més de lo de sempre” – partits barallant-se entre ells per assegurar vots en les eleccions de novembre.

Estem a punt per a l’independéncia? Pos, no sé. Però crec que la situació és prou “madura”, ja no s’aguanta més la relació que tenim ara amb Espanya. El 10 de juliol va demostrar que la gent també està “madura”. Ara només falta que els partits vegin també aquesta realitat, que s’adonen que res no pot ser com abans – des del punt de vista de partits (auto)anomenats “catalanistes”. Crec, o espero, que si s’ajunten tots els partits (i diputats que no es troben comodos en el seu partit envers aquesta qüestió) que volen el referendum, tots plegats darrere d’una figura unificadora, oblidant-se de diferencies politiques, hi hauria prou per aconseguir una majoria, amb aquest unic proposit.

Mentrestant, per avui aquesta joia que he trobat gràcies a La Via Augusta. Resulta que és un lip-dub fet per Cal Negre de Berga, guanyant un concurs que s’ha convocat Titot i David Rossell, qui han fet una nova versió de la cançó dels 1980 En Un Poble Oprimit, cançó original del cantautor Josep Aixalà.




Catalonia celebrates its National Day on the 11th September. Unlike most countries, which tend to celebrate glorious victories, Catalonia celebrates a “glorious” defeat. To cut a long story short, in the early 18th century the Bourbon dynasty fought the Habsburgs for the throne of Spain. Catalonia was on the losing side, and when the Bourbons won, Catalonia’s rights and public institutions were abolished, effectively eliminating their semi-independence. This happened on 11th September 1714 after Barcelona had bravely resisted the English Duke Of Berwick (hired leader of the Bourbon troops) for 14 months.

Three hundred years later, perhaps the demonstration on the 10th July showed Catalonia is about to re-gain its independence. Perhaps not. There has been some political movement but nothing like I expected. It seems like the “Catalan” vote will be split at the upcoming elections between 101 small parties each fighting for their own corner. Maybe the people are ready, but the politicians are lagging behind?
Meanwhile, given that today is a celebration after all, what about this song – An Oppressed People, with a fantastic video of a re-make of a protest song from the 80s.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada