dilluns, 22 de març del 2010

Manifest de la PDE en el Dia Mundial de l'Aigua

Avui és el Dia Mundial de l'Aigua. Ajuntem el ...
Aigua per al Riu
Vida per a les Terres de l’Ebre!

L’any 1992 l’O.N.U. va declarar el 22 de març com a dia Mundial de l’Aigua . Un dels motius va ser crear una data que invités a la reflexió sobre la importància de l’aigua en la vida de les persones i en la configuració de les societats. Així com assenyalar i defensar els valors dels ecosistemes que tenen l’aigua com el principal element .
Les Terres de l’Ebre som un territori singular, estem al tram final d’un gran Riu i habitem en un meravellós Delta. Som terres de d’aigua i fang .de Sol i de vent. De treball i de lluita . La nostra vida no ha estat mai fàcil i no sembla que ho vagi a ser en els propers temps, però estimem i valorem aquests espais . paisatges que devem a l’acció del Riu i a l’activitat de les persones. Ens sentim orgullosos i orgulloses de dir amb veu molt clara i alta que som de les Terres de l’Ebre.
Però no estem tranquils, ja son massa anys de tensió , hem patit 7 propostes de transvasaments de l’Ebre des de l’any 1973. una cada 5 anys. la democràcia ha tingut 5 presidents i 10 governs i tots en un moment donat del seu mandat han intentat desviar el Riu. el que es coneix per un transvasament .

Pensàvem que amb la ferma lluita que hem portat aquests anys , havíem guanyat una mica de tranquil·litat. Però no es així, vam aturar el gran transvasament de l’Ebre i “Ells” s’han inventat els minitransvasaments , es pensen que així ho aconseguiran sense enrenou i oposició. Els canals no son per a regar. El Xerta-Sènia el construeixen per a València però els fa vergonya dir-ho i enganyen a la gent prometen el que saben que no podran complir . El Segarra –Garrigues va directe a l’Àrea metropolitana ,ho ha demanat la Generalitat Catalana i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre ha dit que donarà el vist i plau. Saragossa per no ser menys i poder participar del festí es reserva el pacte de l’Aigua d’Aragó per a no ser menys que València i Barcelona. Tot està repartit.

I com queda l’Ebre ? El Delta? La mar del Delta ? Com quedem les Terres de l’Ebre ?
Un dia vam cantar “no passaran”. Ara la Plataforma en Defensa de l’Ebre, si la gent de les Terres de l’Ebre i la societat catalana ens acompanya, diem molt fort : no sabem si passaran o no, però tenim clar que no se’n sortiran. La gent de les Terres de l’Ebre no ho permetrem !

Lo Riu es vida !
No als transvasaments !
Visca de les Terres de l’Ebre !
(World Water Day today, and here is a statement from the campaign group fighting to protect the river Ebro and its ecosystems - only in Catalan I'm afraid, but I'll write some posts in English at a later date)

3 comentaris:

  1. Hola.
    Teniu, des de la costa Brava, la meva solidaritat.
    Tens el meu email?

    ResponElimina
  2. Gràcies, és bastant fotut i complicat de resumir en poques paraules el que fan i faran a l'Ebre, pero bé, aniré dient cosetes pel bloc ... bé, no ho tinc, però si vols donar-ma-la, em pots enviar un mail a tempsdeparaules (@) gmail.com
    No és el meu mail personal pero m'arribarà, i et contestaré des del meu ;)

    ResponElimina