dilluns, 8 de novembre del 2010

Avui

Des de la Comissió per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa del Casal Popular Panxampla us volem comunicar els darrers suports rebuts, que s’afegeixen a la trentena de persones públiques i entitats socials que les darreres setmanes han demanat la retirada de la simbologia franquista de Tortosa.

La Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de Tortosa. Amb aquest posicionament es demostra que la ciutadania de Tortosa vol una ciutat moderna que mire al futur.

Josep Maria Sànchez Cervelló (historiador i professor de la URV).“La cultura democràtica no ha de ser incompatible amb la conservació dels monuments franquistes, sempre que es treguin de la via pública de les ciutats i poblacions".

Aurora Bau. Historiadora i presidenta de l'Associació pel Dret a Morir Dignament a Catalunya, neboda de Joaquin Bau.

Muriel Casals. Presidenta d’Òmnium Cultural i professora del Departament d’Economia i d'Història Econòmica de la UAB.

Estrella Ramon. Professora i escriptora.

Des de la Comissió valorem molt positivament la decisió de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, de canviar el nom del barri 13 de Gener, tot i que haguérem preferit que l’alcalde hagués canviat el nom del barri per dignitat democràtica i no justificant la decisió per una qüestió administrativa. Entenem que aquesta decisió és conseqüència de la pressió popular exercida per la ciutadania, i pel posicionament de destacades personalitats del territori i dels Països Catalans, que continuen i continuaran posicionant-se favorablement a la moció popular. És per això que considerem més que oportuna i necessària la inclusió d’aquesta demanda en la moció popular presentada, per tal de reclamar un acord que durant tres dècades s’ha incomplit.

Finalment volem invitar la ciutadania a participar del ple de dilluns 8 de novembre, a les 19:30h, a l’Ajuntament de Tortosa. D’altra banda, animem a l’alcalde Ferran Bel i a les regidores i regidors de Tortosa, a ser valents, i per dignitat democràtica, votar favorablement la moció popular.
Tortosa, 7 de novembre de 2010. Comissió per la retirada de la simbologia franquista de TortosaCasal Popular Panxampla
.......
I per acabar, una nova carta personal, publicada a El Pais.
El monumento de Franco

BRIAN CUTTS - Tortosa, Tarragona - 07/11/2010
En Tortosa tenemos el monumento franquista más grande de Cataluña. En medio del río Ebro, que tanto representa para la gente de estas tierras. Treinta y cinco años después de la muerte del dictador, todavía toleramos su monumento dedicado "A los combatientes que hallaron gloria en la batalla del Ebro". Algunos nos dicen que si le quitamos algunos símbolos fascistas, lo podemos convertir en un monumento para todos, ¡incluso para la paz! La verdad es que toda la obra en sí es franquista de pies a cabeza. Otros nos dicen que hay otras prioridades en Tortosa antes de gastar dinero deshaciéndonos de esta monstruosidad. Tienen razón, pero tampoco podemos olvidar que una prioridad para la gente del Ebro es la de enterrar de una vez por todas el símbolo de un régimen ilegal y cruel.
El Parlament de Cataluña aprobó la ley de la Memoria Histórica con los votos de PSC, ERC, ICV y CiU. Esta ley nos ha llevado a tener el censo presentado por el Memorial Democràtic de la Generalitat, sobre simbología franquista, donde se explica que el monumento no puede quedarse en el río y tendríamos que pasar a su museización, todo esto subvencionado con dinero de la Generalitat.También se ha presentado una campaña popular con más de 2.000 firmas pidiendo que el Ayuntamiento de Tortosa retire el monumento. Pero, de momento, parece que el alcalde y su partido no quieren tomar esta medida. ¿Cómo es que el alcalde de Tortosa, de CiU, hace oídos sordos al reclamo popular de la gente, y a la ley que su propio partido aprobó?

1 comentari:

  1. I a la plaça de Pius XII, un papa aliat amb els feixismes europeus, per a quan li canviaran el nom?

    ResponElimina