dimecres, 24 de novembre del 2010

Jo votaria a independència, amb la rauxa de Madness

El diumenge, toca eleccions i avui continuo xerrant. Un petit resumen del que penso de cada partit que m’interessa, amb una explicació bastant més llarga i/o simple demà (per no fer-ho massa llarg avui) en anglès.

No puc votar en aquestes eleccions. Fa 21 anys que visc aquí en situació legal, i a més a més com a ciutadà de l’Unió Europea. Pago impostos, respecto les lleis, però no puc votar – ni aquí, ni a Anglaterra. No obstant això, quan penso en votar, sovint no penso en els objectius globals de cada opció (ja que al final potser si que és veritat que no són ells qui manen ...), sinó en anècdotes o sobre politiques concretes que m’interessen (com l’Ebre). Evidentment vull hospitals i escoles com tothom, però trobo que d’això s’encarreguen tots. En fi,

CiU – no els votaré en un futur imaginable si no canvien, i molt, la seva política i moltes de les cares conegudes. Que vinguen ara amb Felip Puig i Francesc Sancho a prometre el Canvi és bastant surreal! Encara me’n recordo de l’època PHN, que ja estàvem al segle 21. Si fossen eleccions locals, encara podria dir que els de Tortosa semblen molt treballadors, amb aparcaments i neteja a dojo, però el tema del monument de Franco m’ha deixat veure com són de veritat.

PSC – encara que penso que tinc idees socialistes, això no vol dir que em puc sentir identificat amb aquest partit. Trobo que el primer pas que han de fer és fer-se un partit català i no un partit a les ordenes de Madrid. En el tema de l’aigua ens han decebut molt els tres partits del tripartit. Si, van derogar parts del PHN. Si, diuen que volen defensar el caudal ambiental de l’Ebre. Però si manen “els seus” a Madrid, i tots plegats, entre Madrid i Barcelona, estan al poder des del 2004, ja no em serveixen bones paraules, sinó fets. Ara ens diran que els dolents són CiU i PP, però la veritat és que estant ells al poder no han fet res en concret sobre aquest tema.

ERC – els tinc carinyo pel fet català, però tres quarts del mateix. Si han estat 8 anys al govern, perquè esperen fins ara per exigir el referèndum? Per que no s’han pres una postura radical desprès de la mani del juliol, agafant la guant del mil·lió de persones? En aigua, el mateix. Els d’ERC de les Terres de l’Ebre, i a Brussel·les, molt bons, però els que manen a Barcelona no van trigar gaire a proposar el transvasament a Barcelona durant la sequera (d’idees) al 2008. També sovint em donen l’impressió d’un partit massa obsessionat per lluites internes i el joc polític, que per mirar el que vol la gent. Ara no els votaria, però en el futur potser si.

ICV – el mateix. Ara no, però un altre cop si. Si renoven de veritat el que tenen. Igual que amb ERC, donaria un 10 pels de les Terres de l’Ebre, o el diputat a Brussel·les, o fins i tot Herrera (que no conec tant), però els de Barcelona (Saura, Baltasar) van ser els que van proposar el transvasament del 2008 – 4 anys desprès de la firma del “Mai més un govern transvasista”. Això fa mal. Tampoc és que han lluït els de Barcelona en el tema dels correbous o el tema de la caça en barraca a les TTE. I si parlem del macro-abocador de Tivissa, acabaríem malament! En fi, espero que el relleu de Herrera i cia els porta per bon camí.
Sobre Catalunya, sembla que encara aposten per re-escriure la Constitució espanyola amb l’esperança de un estatus federal per Catalunya. Trobo que l’historia demostra de que per aquí no aniran els tirs i caldrà un pas més ferm. Crec que ells també ho saben ...

PP – no.

Ciutadans – menys.

Reagrupament – bon idea, però ...

Solidaritat Catalana (SI) – els votaria. Potser em decebran al futur com molts partits, però de moment els donaria un marge de confiança. La proposta, crec que és la correcta. Són una coalició de forces que s’han ajuntat amb un únic objectiu – l’independència. No importa que pensem de Laporta ja que el que proposen és només fer aquest pas primer. Després de consolidar-ho, ja cada u pot anar pel seu compte amb les ganes de ser d’esquerres o de dretes com vulgui la gent. Laporta només intenta glutinar gent de tots els colors que tinguen aquest somni en comú. Crec que la seva proposta és la més factible. Que el Parlament de Catalunya declara l’independencia sense demanar res a Madrid, i després vindran les negociacions amb la UE, els UN, Madrid etc tal com s’ha fet en altres casos coneguts i reconeguts per els Tribunals de dret internacional.

Que pot passar realment? Si SI en té molta força, i ERC i CiU (i ICV) son valents, aquest somni podria succeir.
Si no hi ha prou per formar aquesta coal·lició, almenys que entren al Parlament. Amb 4 anys de paciència i treball serio – i amb "l’ajut" de sempre des de Madrid ja que no ens deixaran treure el cap, cosa que farà vore la realitat encara més clar a més gent – a les properes eleccions, SI tindria dret a sortir a les mitjans tradicionals. Cosa que, volem o no, és molt, però molt important. Amb aquesta situació no hi hauria límits – els límits serien els que posen els ciutadans catalans.
Espero que , surti l’opció que surti, els resultats de les eleccions demostren la realitat d’aquest dia de juliol quan vam somniar ...
Bé, crec que amb aquesta reflexió no m'estic casant amb cap partit, cosa que he intentat evitar al llarg dels anys; més que a un partit, estaria votant a un objectiu.

English version coming tomorrow ...

Madness amb House of Fun




5 comentaris:

  1. Hola.
    Jo soc de Reagrupament, i em sap greu el que ha passat amb SI. Hi ha alguna cosa que em fa malfiar. Potser, és que el que dius d'ells, ja ho diu Reagrupament des de fa temps, i per això hem rebut bofetades per tot arreu i tenim ferides importants. Tot i això espero que SI, tregui uns bons resultats.
    Salutacions.

    ResponElimina
  2. OK, la veritat és que no tinc una visió interna de ls relacions SI/Rgpt i no arribo a entendre perque no s'han pogut ajuntar, d'una manera o d'un altra. De fet, despres del 10Juliol, i sent inocentment optimista com soc, no entenc com es que ERC i ICV i Castells del PSC etc no s'han ajuntat també, tots plegats. Però ...
    Per obtenir representació demà, o avui , no serveix de res anar separats. L'unic que podem fer es contar els vots dels partits "indies" i aixi sabriem quina representacio podriem tenir, amb una proposta unificada.
    Trobo que aquestes eleccions han arribat massa prompte. Despres del 10 Juliol, els Laporta, Carretero, Carod-Rovira, gent apolitica, grups socials, necessitaven temps per "cuinar" una postura unica. Pero tot s'ha anat massa rapid i estem com estem.
    Amb una mica de sort, a les regions on Rgpt ha fet mes feina, entraran (Gerona, no?), i on s'ha vist mes SI (aqui baix), també.
    Com tu, em fa molta rabia que se critiquen entre ells, no m'ha agradat que Laporta i co. al final han intentat esgarapar vots dels altres partits "indies".
    Continuo pensant que la seva proposta, pero, es valida, i una manera de aglutinar - o sigui només anem a parlar d'axio, ja farem borron i comptes nous un cop aconseguit aquest pas. Si no podem fer res, perque perdre el temps pensant si volem ser de dretes o d'esquerres.
    Va quedar molt ben reflectit amb la entrvista amb Artur Mas ahir a la radio. Li pregunten per les pensions - contesta que es una decisio per a Madrid. Li pregunten pels funcionars. Contesta - Madrid. Li pregunten pel finançament - contesta, Madrid etc.
    En fi, espero que el vot independentista es fa notar demà, i ben fort.

    ResponElimina
  3. Hola Brian.
    Com ara ja ha pasta tot, ja puc parlar malament de SI, o si més no, deixar algunes coses clares en referència a aquest invent estrany del Sr. Laporta.

    Tot, absolutament tot el programa de SI, és una copia literal del de Reagrupament. De fet, Reagrupament és diu Reagrupament Independentista, i fa cinc anys que treballem en un projecte per proclamar la independència unilateralment des del Parlament de Catalunya.

    Si Reagrupament i SI, no van junts, caldria preguntar-li al Sr. Laporta quins són els motius, ja que se li va oferir tot i més. Vull pensar, que el Sr. Laporta no ha volgut ajuntar-se amb Reagrupament només per satisfer el seu ego personal. Espero que amb el temps, no descobrim aliances estranyes. Només un exemple. Avui, he vist com al costat de Sr. Laporta, hi havia el Sr. Valdero celebrant l’entrada de SI al Parlament. El Sr: Valdero, encara no fa un any, va ser expulsat de Reagrupament, per intentar fer un “cop d’estat” dins de Reagrupament, per evitar que el Sr. Laporta s’unís a Reagrupament. Com és que ara van tots dos agafats de la mà?
    El Sr; Lopez Tena i el Sr. Bretran, es van tirar els plat pel cap i no han volgut/pogut treballar junts en la preparació de les consultes per la independència, com és que ara van junts? Com s’ha finançat SI?
    En fi. Hi han moltes preguntes al voltant de SI, que potser algun dia tindran resposta. Tot i això, ara tenen tot el meu suport i espero que no ens decebent i comencin amb el “possibilisme”.

    Salutacions.

    ResponElimina
  4. Gracies per les explicacions. Ja et dic, a nivell interna, no en tinc, o no en tenia, ni idea dels impediments per anar junts. Em sap mal que Rgpt no ha entrat al Parlament.
    De fet, no acabo d'entendre els resultats! Que ha passat amb el sentiment de la protesta de Barcelona?
    En general no me fio de molts de politics que tenim, i molt menys dels partits. Espero que SI sabran obrir-se ara i buscar lligams en tots els partits independentistes ficant l'objectiu davant de questions personals.

    ResponElimina