dimecres, 23 de febrer del 2011

All you fascists bound to lose

Fa 36 anys que va morir Franco i encara hem de debatre el seu legat a Tortosa! Sis anys després de la seva mort, el 23 de febrer de l’any 1981, va haver un intent de cop d’estat sobre la jove democràcia espanyola, que afortunadament va acabar en no res. Això podria explicar les ganes de fer una transició “tranquil·la” sense remenar el passat, i així puc entendre que en aquell moment hi haguis una certa complicitat en el tema local de que m’interessa parlar – per que no van retirar el monument a Franco del riu Ebre? I ara, 30 anys despres del 23F? Arguments, ja els he dit tots en apunts anteriors, només em queda repetir l’estupefacció de veure com generació darrere generació de catalans tolera aquest monstruositat i atac contra el sentit comú i la memòria de tot el que va fer Franco.

Bé, novetats en la campanya per a la seva retirada inclouen una entrevista de Matthew Tree que es va fer a Tortosa el divendres passat, parlant clar i català. Val la pena escoltar-li.

I després Woody Guthrie. Als anys 40 mentre els anglesos els tocava lluitar contra Hitler, en part “gràcies” a haver tolerat a Franco anys abans, Woody Guthrie ficava la seva gra de sorra cantant contra el fascisme.
....

Franco died in 1975, 36 years ago, and we are still gingerly debating his fascist legacy in Tortosa! 6 years after his death, 23rd February 1981, there was a failed coup d’etât in Spain. Perhaps this explains why the transition to a democracy was done quietly and carefully with the least possible feather-ruffling, and maybe it was not a time to anger right-wing nostalgists by removing the monument that Franco erected in the middle of the river Ebro in Tortosa. But now, decades later?!
I have already explained my arguments in previous posts, so today I’ll leave you with an interview (in Catalan) with the “English” author Matthew Tree who has lived in Catalonia since 1984 and can hardly believe we still tolerate this fascist memorial in the centre of our beautiful city.

After Matthew, Woody Guthrie. Back in the 40s while the English were fighting Hitler, thanks, in part, due to our tolerance of fascism’s victory in Spain, Woody Guthrie was doing what he could with his fascist-killing machine!





4 comentaris:

  1. El problema de sempre és el franquisme sociològic, són molts vots. Es creuen que vivien bé, i que no va passar res, no es va reprimir ningú ni es va matar ningú, ni es va produir genocidi cultural. Era una dictablana.... i així anem...

    ResponElimina
  2. Pos,si. Jo "flipo" cada cop més, no entenc com no podem enterrar d'una p*** vegada l'historia aquesta.

    Referent als politics nostres, crec que el "shock" que rebrien alguns votants nostalgics pels "vells temps", no duraria ni 24 hores - vull dir, a qui han de votar a Tortosa si no voten a CiU? Quina temor tenen CiU, que el PP obtindrà majoria!? Vinga, passem pagina ja!

    ResponElimina
  3. La benevolència i complicitat de CyU amb els espanyols es inaguantable, però en aquest cas, es de jutjat de guàrdia. Això si, després van donat lliçons de catalanisme.
    Salutacions.

    ResponElimina
  4. Si, no sé si mai havia vist un pàrtit tan "flexible", que si ara som catalans radicals, que si no podem tocar el passat ... :(

    ResponElimina