dijous, 17 d’octubre del 2013

She does it right - Dr Feelgood #hospitals

Ultimament he tingut l'oportunitat d'usar diferents serveis publics tant a Catalunya com a Anglaterra. Encara que l'objectiu d'aquest blog no és d'anar pel cami de les comparisons, com he explicat algun cop, potser podria dir 2 cosetes, però sempre al nivell d'anecdotes sense importancia - deixant els estudis seriosos per a la gent que es pensen ser experts.
Avuí, parlarem de metges i hospitals. He anat a diferents serveis aquests mesos, tan a Tortosa com a Barnsley i la primera cosa que he de dir és que, malgrat les retallades, els serveis i tracte sempre han sigut bons. Que s'ha d'esperar per a que et visiten? Pos, si, però realment no difereix gaire de les meves experiencies anteriors. No dubto que a les grans ciutats els col·lapes siguen més grans, però on he anat jo, pos, l'espera de sempre.
Papers - a Anglaterra com que no en tenim de DNIs ni ganes de tenir-ne, tant al metge com a l'hospital, m'han tractat sense veure cap document oficial - simplement, omplint un formulari amb alguns datos personals. A Tortosa si no portes el carnet de la seguretat social, uf!
Aparcaments - a l'aparcament principal de l'hospital de Barnsley es paga per aparcar, tant els pacients com els treballadors. Aixó fa que molts treballadors vagin en transport public o aparca més a lluny i van caminant. A Tortosa no es paga. Alguna gent diu que falten aparcaments, però no estic d'acord. En part és per la situació dolenta de l'edifici, pero principalment és per les poques ganes de caminar. Hi ha un aparcament bastant gran dins dels terrenys de les muralles antigues, a 5 minuts caminant, pero poca gent l'usa. Aixo si, la gent aparca dalt de les voreres en tots els voltants de l'hospital i aixi els visitants i pacients hem de caminar pel mig del carrer!! WTF! Si, la gent malalta no pot caminar molt de troç, però també la gent que si que pot caminar, o els visitants, o els treballadors, ho podrien pensar i aparcar ells més a lluny, deixant espai per aquella gent que ho necessita, en comptes de pegar voltes en cotxe a vore qui pot arribar més a prop. Quan jo era jove i mons pares em portaven a l'hospital a visitar gent, és de les primeres coses que em van explicar - d'aparcar una mica apartats ja que natros no ens cal estar a la porta mateixa.
Voleu sentir Doctor Feelgood?
...
So, recently I've been using various public services in Catalonia and England. As I said once, the objective of this blog isn't to write witty deep comparisons between the two countries, but maybe the odd trivial anecdote:
Today - health services. Having visited doctors and hospitals in both Tortosa and Barnsley, I'll start by saying I'm reasonably pleased. Despite all the cutbacks and job losses, waiting times and services seem to be not too different from recent years. Well done workers! Maybe in bigger cities, the expected collapse on health services is more noticeable.
Identity - luckily English people still don't have ID cards, so I didn't have to show one to get served in England, I simply filled in a form with a few personal details (name, address, age, religion!). Back here in Tortosa, if you don't show your ID and/or social security card, you're in trouble!
Parking - Catalans may be shocked by the fact that you have to pay to park in Barnsley Hospital car park - and that also applies to workers. I suppose many must use public transport to avoid this, or I know people who park a little further away and walk. It seems tough to have to pay, but if it's the only way to keep a few places free for those who can't walk so far ...? People believe Tortosa Hospital has a parking problem. As it's built on top of a hill in the town centre amidst the old castle walls,  it is true that it is strange with several very small (free) car parks  shoved when they can fit them. However, there is a large carpark a 5-minute walk away which people hardly use, preferring instead to park on the pavements! Thus, yours truly has to walk down the middle of the road to get there!
Enough, before I get grumpy, here's Doctor Feelgood:

3 comentaris:

  1. Pero la meva tieta, anglesa de londres, sempre em diu que va fer bé en jubilar-se a Espanya (aleshores es quan jo li dic "not. This is Catalonia, not Spain) Segons ella, si s'hagués quedat a Anglaterra, ja seria morta, ja que aquí li van detectar unes coses, que a Anglaterra, no se les haguessin trobat.
    És cert que la sanitat pública catalana i retallada és millor que la anglesa?

    ResponElimina
  2. Si.
    No he dit tota la veritat a l'entrada perque no soc cap expert i no voldria criticar sense saber si tinc rao .... pero ara que ho dius; encara que el tracte va ser molt bo a Barnsley - en van vore 4 metges en 3 hores i em van fer diversos proves, i ecografies, i sempre amb moltes explicacions i bona cara, el fet és que no em van trobar el problema que tinc. De fet, em van donar una mala diagnostica, i per aixo (pensant que era un problema menor) vaig agafar l'avio i vaig tornar cap aqui quan s'havien acabat les vacances. El problema no va millorar, pero, i a l'hospital de Tortosa em van detectar un trombosi a la cama - amb el qual no hauria d'haver pujat a l'avio!!
    Anecdota a anecdota, sembla ser que el servei aqui és molt més eficaç i les installacions més moderns. A Barnsley encara hi ha sales d'aquelles de pel·licula amb 20 pacients dormint junts, barrejant tot tipus de microbis - i des que van donar el servei de neteja a empreses privades, sempre es queixen de les malalties (super-bugs) que la gent agafa dins de l'hospital mateix! Crec que, sent un dels primers sistemes de salut a Europa, ara, 60 anys despres, està al limit de les seves possibilitats, i qualsevol retallada afecta molt més. Aqui, almenys estan retallant un servei modern, allà retallen sobre un servei/instalacions gairebé Victoriana en algunes zones (sobretot al nort, of course)!

    ResponElimina
  3. Que fort. Segons la meva tieta, està al·lucinada, ja que aquí, ràpidament et fan tot tipus d'anlítques. Segons ella, a Anglaterra, per que et fasin una analisi de sang, t'has d'estar morint.

    Com va lo del trombo a la cama?

    Salutacions.

    ResponElimina