divendres, 24 de juliol del 2009

Ghost Town - The Specials

No totes les cançons o records d’estiu son tan dolços. L’estiu del 1981 a Anglaterra. Després del desastre econòmic que havia sigut el últim govern laborista, amb recessió, el paro creixent pels núvols, i els serveis públics en vaga quasi contínuament, ja portàvem dos anys del govern conservador de Margaret Thatcher. Per bé o per mal, les seves politiques de xoc per “solucionar” els mals endèmics de la societat britànica no havien fet res més que empitjorar la situació, almenys temporalment. Les ciutats industrials veien com es tancaven fabriques, mines, i fins i tot industries senceres amb el pretext de “netejar” els comptes però sense oferir res a canvi, a banda de la invitació del Ministre de Treball de “agafar la bicicleta i sortir a buscar feina”.

Les ciutats industrials del nord i centre d’Anglaterra es convertien en una manera de ciutats fantasmes, botigues tancades, gent sense feina ni rumb, tot a punt per a esclatar amb els aldarulls de les nits d’aquell estiu a Handsworth, Brixton, Toxteth entre altres. I el cert és que la societat anglesa va canviar degut a les politiques d’aquella senyora amb algunes coses millors i algunes pitjors, però les ciutats afectades per la “reformació” de les grans industries no s’han recuperat encara, 30 anys desprès.

Ghost Town (Dammers), dels The Specials va ser l’èxit d’aquell estiu del 81 (i no del 79, com diu al vídeo) en completa harmonia amb les sensacions que es vivia en aquell moment quan molts de joves, i grans, veien els seus somnis acabant a la cua de la oficina del “Inem”.
Per cert, The Specials s’han re-ajuntat i tornen a sortir de gira aquest estiu, serà per alguna cosa que els volem tornar a sentir?

This town, is coming like a ghost town
Why must the youth fight against themselves?
Government leaving the youth on the shelf
This place, is coming like a ghost town
No job to be found in this country
Can't go on no more
The people getting angry

Aquesta ciutat s’està convertint en una ciutat fantasma
Per que la joventut ha de lluitar entre ells mateixos?
El govern deixa els joves al prestatge
Aquest lloc, és una ciutat fantasma
Cap feina es pot trobar en aquest país
No pot continuar així
La gent s’està emprenyant.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada