divendres, 30 d’octubre del 2009

The Time Warp, banda sonora per a Halloween i Castanyada

Demà, dissabte, manifestació a Tortosa per fer saber als empresaris i governants que les Terres de l’Ebre també necessiten futur …

… mentrestant, preparem el Halloween i la Castanyada. Sé que hi ha gent que té reticències a celebrar el Halloween, pensant que així es perdrà la tradició de la Castanyada però jo sóc de la teoria de que com més festes es celebren, més divertida és la vida. Més que substituir-la, Halloween se suma a la festa a casa nostra.

Una mica de historia que m’ha tocat aprendre ja que, per molt que els llibres d’anglès dels alumnes parlen de Halloween, fa 20 anys no es celebrava a Anglaterra, era una festa més bé irlandesa o americana ... bé, sembla ser que té els seus orígens en temps dels celtes, una festa pagana per fer fugir els esperits que tornaven a la terra pel any nou, que ells celebraven per aquestes dades. Desprès, com és habitual, l’església es faria càrrec de la festa convertint-la en Dia, i nit, de Tots Sants (All Hallows Eve en anglès antic – o sigui, la festa té el mateix nom com aquí ).
Encara que pensem (jo inclòs) que el “truco o trato” és una americanada, resulta que també té els seus arrels en una tradició europea de fa mil anys quan la gent citarien pregaries per a les animes de familiars morts a canvi de una petita pasta. De fet la Castanyada i Halloween no deixen de ser festes molt semblants. A banda de tenir el mateix nom, també em consta que la gent gran aquí se’n recorda de buidar carabasses i fer-les cares fa anys, o passar la nit contant histories “per a no dormir” (veritat?). En resumen, una festa sempre és benvinguda a casa nostra, vingui de on vingui!

Que coñazo, com diria Aznar!
Una bona banda sonora per Halloween és la de l’obra teatral (1973), i la pel·lícula (1975), The Rocky Horror Picture Show. D’aquí, The Time Warp (O’Brien).

2 comentaris:

  1. No havia pensat mai en la "guerra" castanyada / Halloween, tal com tu hu fas, i mira. m'has convençut.
    Gràcies.
    Salutacions.

    ResponElimina
  2. Es que ja porto temps "al mig" de la guerra, perque com que soc profe de anglès, pos, toca fer la lliçó de Halloween, pero els alumnes de vegades et diuen que no la volen celebrar, que no es la d'aqui etc etc.... no obstant aixo, com he dit a l'apunt, despres de anys donat-li voltes, i escoltant i fent reserca he arribat a la teoria de que no son festes tan i tan diferents (si evitem el consumisme excessiu que de vegades fem als paisos anglo-saxons), i sobretot, que com més festa fem , millor !!
    Natros hem fet de tot avui, castanyes, boniates, contes, disfraços de terror, jocs, en resumen, passar-ho bé, que la vida son dos dies!

    ResponElimina